Waarom Decanteren

Het decanteren van wijn is een eeuwenoud gebruik dat vandaag de dag nog steeds door wijnliefhebbers wordt toegepast. Decanteren wordt gedaan bij wijnen die een aanzienlijk depot in de fles hebben gevormd – meestal rode wijnen van hoge kwaliteit die lang in een kelder hebben gelegen. Het doel van decanteren is om de wijn te scheiden van het bezinksel dat de wijn een onaangename smaak kan geven.  Laat de wijn ook ademen, wat de smaak ten goede komt. Om een wijn te decanteren, giet u hem gewoon voorzichtig in een karaf en zorgt u ervoor dat het bezinksel achterblijft. Decanteren kan tot 24 uur duren, dus wees geduldig en geniet van het proces!

Waarom Karafferen

Karaffen zijn er in alle soorten en maten, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel: wijn beluchten. Door een wijn te karafferen of te decanteren stel je wijn bloot aan zuurstof, waardoor de tannines zachter worden en de aroma’s vrijkomen. Dit is vooral belangrijk voor rode wijnen van hoge kwaliteit, die vaak baat hebben bij een paar minuten extra zuurstof. Maar ook witte wijnen kunnen worden gekaraffeerd, en er zijn zelfs betaalbare wijnen die profiteren van de extra blootstelling aan lucht. Welke soort wijn u ook drinkt, karaffen kunnen helpen om de smaak en het aroma te verbeteren. Dus als u de volgende keer van een glas wijn geniet, overweeg dan om de wijn wat extra tijd te geven om te ademen met een karaf.