HET WIJNHUIS – Domaine Bourillon Dorléans

Vouvray – Frankrijk

Domaine Bourillon Dorléans! Dit betoverende wijnhuis is gelegen in Vouvray in de Loire-vallei van Frankrijk. Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis, ligging, en werkwijzen van dit wijnhuis.

Geschiedenis

Het verhaal van Domaine Bourillon Dorléans begint in 1921. Gaston Dorléans kocht een wijngaard en legde de basis voor dit fantastische wijnhuis. Nu, bijna een eeuw later, maakt de familie Dorléans nog steeds wijn met dezelfde passie en toewijding. Ze staan bekend om hun prachtige Vouvray-wijnen, gemaakt van de chenin blanc druif.

Ligging en locatie

Het wijnhuis ligt in de Loire, één van de meest beroemde wijnstreken van Frankrijk. Vouvray staat bekend om haar kalksteenbodems die een uniek karakter geven aan de wijnen. De wijngaarden liggen op de enigszins glooiende heuvels in de nabijheid van de rivier de Loire. De zuidelijke ligging en het relatief warme microklimaat van de regio zorgen voor ideale omstandigheden voor de groei van de chenin blanc druif.

Bodemsamenstelling

De bodem in deze streek is uniek, met voornamelijk kalksteen (ook wel ‘tuffeau’ genoemd) en klei. Deze combinatie van grondsoorten zorgt voor goede drainage, waardoor de wijnstokken geen waterlog hebben en sterk kunnen groeien. De kalksteen geeft daarnaast een fijne mineraliteit aan de wijnen, terwijl de klei bijdraagt aan meer complexe fruitaroma’s.

Werken in de wijngaard

Domaine Bourillon Dorléans gebruikt een duurzame aanpak in de wijngaard. Ze geloven sterk in respect voor de natuur en houden het gebruik van pesticiden en herbiciden tot een minimum beperkt. De wijnstokken worden zorgvuld

Domaine Bourillon Dorléans! Dit betoverende wijnhuis is gelegen in Vouvray in de Loire-vallei van Frankrijk. Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis, ligging, en werkwijzen van dit wijnhuis.

Domaine Bourillon Dorléans

Werken in de wijnkelders

Het maken van de wijn gebeurt in de traditionele wijnkelders, die diep uitgegraven zijn in de kalksteenheuvels. Deze spectaculaire, ondergrondse kelders zorgen voor een constante temperatuur en houden het niveau van vochtigheid stabiel, wat essentieel is voor de rijping van de wijn. De wijnmakers combineren traditionele en moderne technieken om het beste uit de druiven te halen. Het sap wordt gefermenteerd in zowel roestvrijstalen tanks als eiken vaten om een evenwicht tussen frisheid en complexiteit te creëren.

Wat dit wijnhuis extra speciaal maakt, is de grote verscheidenheid aan wijnen die ze produceren. Van droge tot zoete wijnen, er is voor elk wat wils. De wijnen van Domaine Bourillon Dorléans worden geroemd om hun expressie van het terroir en de chenin blanc druif. Kenmerkend voor de Vouvray wijnen zijn de frisse zuren, het rijpe fruit en de fijne mineraliteit door de kalksteen in de bodem.

Geselecteerde wijnen

Vouvray la Coulée D'agent - Domaine Bourillon

Domaine Bourillon Dorléans – Vouvry La Coulée d’Argent

Vouvray l'Indigêne - Domaine Bourillon

Domaine Bourillon Dorléans – Vouvray L’Indigène