Hoe moet je wijn bewaren?

Beste tips, risico’s en oplossingen

Wijn bewaren lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig. Je zet de fles in een kast of in de koelkast en klaar. Toch is het de moeite waard om hier wat meer aandacht aan te besteden, zeker als je (duurdere) flessen in huis hebt of flessen met bewaarpotentieel. Je wilt immers voorkomen dat je mooie wijn door verkeerde opslagtechnieken ondrinkbaar wordt. In deze blog gaan we in op de risico’s van onjuiste opslag en hoe je die kunt vermijden. Ook bespreken we oplossingen, zoals een wijnklimaatkast (bijvoorbeeld De Sommelier), en een aantal praktische thuistips voor optimaal bewaarplezier.

Waarom is de juiste opslag zo belangrijk?

Wijn is een levend product. Van druif tot fles en uiteindelijk in je glas, de hele levenscyclus van wijn is dynamisch. Na botteling ontwikkelt wijn zich nog verder. Factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en blootstelling aan (zon)licht spelen hierin een belangrijke rol. Bij verkeerde opslag kan wijn bijvoorbeeld oververhit raken, oxideren of juist ‘verstikken’. Dit beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook de aromatische complexiteit en structuur.

Veelvoorkomende risico’s zijn:

  1. Temperatuurschommelingen
    Grote temperatuurwisselingen zijn funest voor wijn. Door te warme omstandigheden kan de wijn ‘koken’ en door de koude-omstandigheden kan de ontwikkeling stilvallen of kan de wijn zelfs bevriezen.
  2. Te veel licht
    Zonlicht, maar ook fel kunstlicht, kan de wijn aantasten. Vooral UV-stralen beïnvloeden de chemische samenstelling van wijn.
  3. Hoge luchtvochtigheid of juist te droog
    Een te droge omgeving kan de kurk uitdrogen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Maar te vochtig kan weer schimmelvorming veroorzaken.
  4. Trillingen
    Trillingen (bijvoorbeeld van een wasmachine, Traptreden of koelkastdeur die constant open- en dichtgaat) kunnen de rijping verstoren.

 

Hoe kun je deze risico’s vermijden?

1. Kies voor een goede wijnklimaatkast

Als je een wat grotere wijnvoorraad hebt of als je flessen met bewaarpotentieel wilt laten rijpen, is een wijnklimaatkast een uitstekende investering. Een goede kast houdt de temperatuur constant, regelt de luchtvochtigheid en beschermt tegen licht en trillingen.

Een aanrader is de wijnklimaatkast van De Sommelier. Deze is in samenwerking met Europese partners uit Scandinavië ontwikkeld en maakt gebruik van Duitse techniek. Hierdoor is de kast:

  • Betrouwbaar en duurzaam: de techniek is van hoge kwaliteit, wat zorgt voor een lange levensduur.
  • Energiezuinig: waar goedkope kasten berucht zijn om hun hoge energieverbruik, is bij Sommelier gekozen voor efficiënte en Europese technieken.
  • Makkelijk te onderhouden: in tegenstelling tot veel goedkopere merken kunnen onderdelen vervangen worden. Hierdoor hoef je niet de hele kast weg te gooien als er een klein probleem optreedt, wat op de lange termijn niet alleen geld bespaart, maar ook duurzamer is.

Pas op voor goedkope alternatieven

Natuurlijk zijn er ook wijnklimaatkasten in goedkope segmenten te vinden. Het probleem hierbij is vaak:

  • Korte levensduur: de techniek laat het snel afweten.
  • Hoge energiekosten: door inferieure isolatie en onderdelen moeten ze harder werken om de juiste temperatuur te behouden.
  • Duur in onderhoud en reparatie: door niet-standaard onderdelen of slechte verkrijgbaarheid ervan.

Het kan verleidelijk zijn om voor een spotgoedkope wijnklimaatkast te gaan, maar bedenk dat je op de lange termijn mogelijk duurder uit bent. Investeren in kwaliteit loont.

2. Let op de plaatsing

Heb je (nog) geen wijnklimaatkast of wil je slechts een paar flessen thuis goed bewaren? Dan zijn er simpele tips om de risico’s zoveel mogelijk te beperken:

  • Geopende wijn koel en donker: Fel licht en hoge temperaturen tasten de wijn aan. Bewaar je geopende wijn, ook rode wijn dus niet buiten de koelkast, maar zet ‘m er juist wél in. Rode wijn kan prima tegen koelkasttemperaturen, vooral als je ‘m niet lang bewaart.
  • Voorkom grote temperatuurwisselingen: Zet flessen niet naast het fornuis, boven de koelkastmotor of in de zon op de vensterbank. Of in de huiskamer waar het gemiddeld 20 graden is.
  • Vermijd trillingen: Zet je wijn niet bovenop of direct naast een wasmachine of andere trillingsbronnen.
  • Bewaar flessen donker en koel: Beste temperatuur om je flessen wijn te bewaren is 12-14 graden. Niet iedereen heeft een kelder. Maar zet je flessen niet als een pronkstuk in de huiskamer. Deze ruimte is veel te warm (snel 20 graden of meer)

3. Gebruik hulpmiddelen om oxidatie te beperken

Zodra je een fles geopend hebt, is het contact met zuurstof onvermijdelijk. Toch kun je met een paar slimme trucs de wijn iets langer goed houden:

  1. Overschenken in een kleinere fles (bijvoorbeeld PET)
    Heb je maar de helft van de fles over? Giet de wijn dan in een kleiner flesje (bij voorkeur een schoon flesje waar zo min mogelijk zuurstof bij kan). Vul het zover mogelijk tot de rand en sluit direct af. Zo verminder je de hoeveelheid zuurstof boven de wijn aanzienlijk.
  2. Vacuümpomp
    Een vacuümpompje kan helpen om de zuurstof uit de geopende fles te zuigen. Wees je er wel van bewust dat dit maar een tijdelijke oplossing is. Vaak blijft de wijn nog 2 tot 3 dagen goed.
  3. Altijd terug in de koelkast
    Ook rode wijn. Lage temperatuur vertraagt namelijk de oxidatie. Na openen de fles direct weer in de koelkast zetten, kan je wijn een paar dagen langer fris houden.

4. Hou rekening met licht en lampen

Licht, en vooral UV-licht, is een grote vijand van wijn. Zet je flessen dus niet op de vensterbank of op het aanrecht onder een spotje. Ook (helder) kunstlicht kan na verloop van tijd de kwaliteit beïnvloeden. Daarom is het beter om geopende én ongeopende flessen in een donkere kast te bewaren of meteen in je wijnkoelkast te plaatsen.

 

Samenvattend

  • Kies voor duurzaamheid: Een kwaliteitswijnklimaatkast zoals de Sommelier, gemaakt met Scandinavische en Duitse technieken, is een investering die zich op de lange termijn terugverdient.
  • Pas op voor spotgoedkoop: Goedkopere merken gebruiken vaak minder degelijke onderdelen, verbruiken veel energie en gaan minder lang mee.
  • Heb je geen kast?: Bewaar je flessen dan koel en donker, voorkom schommelingen in temperatuur en gebruik hulpmiddelen als een vacuümpomp of overschenken in kleinere flesjes.
  • Vergeet het licht niet: UV-licht en fel kunstlicht is funest voor de kwaliteit van je wijn.

Goed wijnbeheer is een kunst, maar absoluut niet ingewikkeld. Met de juiste aandacht en hulpmiddelen kun je lang van je wijnvoorraad genieten. Of je nu een beginnende wijnliefhebber of een doorgewinterde verzamelaar bent: met de juiste kennis en opslagmethode is het een stuk eenvoudiger om je flessen in topconditie te bewaren. En dan komt het moment van openen, schenken en proeven. Dát is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Santé!

Wijn Bewaren
Alcoholvrij Perfecte Combinaties bij Gerecht

Alcoholvrij Perfecte Combinaties bij Gerecht

Alcoholvrij Perfecte Combinaties bij Gerecht Wanneer ik met alcoholvrije dranken werk, zie ik steeds weer hoe smaken als zoet, zuur, bitter en umami elkaar versterken of juist in balans brengen. Denk maar eens aan een fris gerecht met een zurige touch zoals ceviche....

Alcoholvrije Dranken

Alcoholvrije Dranken

De smaak van Alcoholvrije Dranken Alcoholvrije dranken winnen steeds meer aan populariteit en met goede reden. De afgelopen jaren heeft deze markt zich sterk ontwikkeld, met een breed scala aan verfijnde en gastronomisch interessante opties. Waar alcoholvrij vroeger...

Hoe kies je de beste wijnglazen?

Hoe kies je de beste wijnglazen?

Hoe kies je de beste wijnglazen? Ben je een wijnliefhebber en wil je de beste wijnglazen kiezen om thuis van je favoriete wijnen te genieten? Het kiezen van het juiste glaswerk kan net zo belangrijk zijn als de wijn zelf. Bij Sommelier Luc begrijpen we dat en brengen...

Wat is duurzaam geproduceerde wijnen?

Wat is duurzaam geproduceerde wijnen?

Duurzaam geproduceerde wijnen? Wijn is meer dan slechts een drank. Het is een verhaal van passie, traditie en steeds vaker ook van duurzaamheid. Als wijnliefhebbers en consumenten groeit de interesse in hoe onze favoriete wijnen worden geproduceerd en welke impact dit...

Aspergewijn 2024 Horeca

Aspergewijn 2024 Horeca

Aspergewijn 2024 Horeca Dinsdag 27 februari 2024 vierden we de bekroning van een wijn die zich heeft onderscheiden als de ultieme aspergewijn voor 2024: de Spazierer van Weingut Artner. In een historische eerste, heeft het Brabants Asperge Genootschap de Spazierer...

De Basisprincipes van een Perfecte Wijn en Spijs

De Basisprincipes van een Perfecte Wijn en Spijs

Wijn en Spijs: De Basisprincipes van een Perfecte Match Als sommelier is het voor mij een waar genoegen om jullie te begeleiden in de wereld van wijn en spijs. Het combineren van deze twee is als een dans van smaken op je tong, en ik ga je nu de basisprincipes leren...

De heerlijkheid van Pinot Noir

De heerlijkheid van Pinot Noir

De heerlijkheid van Pinot Noir ontcijferen: ontdek de geheimen van dit populaire druivenras Ah, pinot noir - rijk, verleidelijk en heerlijk mysterieus. Er is iets speciaals aan deze geliefde rode druivensoort, die al generaties lang wijnliefhebbers van over de hele...

Wanneer Decanter of Karafferen

Wanneer Decanter of Karafferen

Waarom Decanteren Het decanteren van wijn is een eeuwenoud gebruik dat vandaag de dag nog steeds door wijnliefhebbers wordt toegepast. Decanteren wordt gedaan bij wijnen die een aanzienlijk depot in de fles hebben gevormd – meestal rode wijnen van hoge kwaliteit die...

App vol met wijn

Wil jij ook om de week de meest lekkere wijnen, weetjes, wijnspijs en voordeel ontvangen? Via de Whatsapp krijg je een unieke aanbod!

Join de Whatapp Groep

0
0.00
Winkelmand
0 Items
Geen producten in winkelwagen