FAQ

WELKE COVID19 MAATREGELEN WORDEN ER GETROFFEN?

De volgende maatregelen worden tijdens de cursusavonden genomen waarbij richtlijnen van de RIVM als leidend worden gezien.

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten;
 • Een maximum van 10 cursisten per cursus;
 • Reserveren is verplicht;
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand (uitzondering hierop vormen mensen die een gezamenlijke huishouding vormen en tweetallen. Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd, daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen 1,5 meter van elkaar zitten.)

De extra COVID19 maatregelen worden in de maanden juni, juli en augustus 2020 gehandhaafd en waar kan versoepeld of aangescherpt wanneer overheden ons dit verplichten.

VOOR WIE ZIJN DEZE WIJNCURSUSSEN BEDOELD?

Onze wijncursussen zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wijn (en er meer van wil genieten). Wij bieden cursussen aan op verschillende niveau’s, van beginnend wijndrinker tot de gevorderde wijnliefhebber.

Deze cursussen zijn ook zeer geschikt voor (Parttime) medewerkers in de horeca, op de wijnafdeling in de supermarkt, in wijnhandel, slijterij of groothandel. De cursussen zijn professioneel van opzet en voldoen aan de actuele normen van de Stichting Dranken Examens Normering (SDEN).

Onder één voorwaarde: Je bent 18 jaar of ouder. Want ook bij ons geldt onder de 18: “De afspraak van NIX.”

WAAROM ZOU IK MIJN WIJNCURSUS BIJ JOU VOLGEN?

Voor jouw plezier, omdat je graag meer wilt weten over wijn, wijn wilt leren proeven en vooral omdat je de wijnwereld beter wilt begrijpen.

 • Onze cursussen worden gegeven door een Gastronoom/Sommelier en Register Vinoloog;
 • Je krijgt alle informatie digitaal, en is terug te vinden via E-learning;
 • Je krijgt duidelijke informatie en praktijk tools voor het maken van compleet proefnotities;
 • Onze cursussen zijn gebaseerd op dezelfde moderne les- en proefmethode;
 • Je krijgt van ons een set professionele topglazen, zodat je thuis verder kunt proeven (SDEN 3);
 • Je krijgt van ons de benodigde studieboeken (SDEN1, 2 en 3)
 • Je proeft alle wijnen ‘blind’ om jouw geur- en smaak zo goed mogelijk te trainen (SDEN 2 en 3);
 • Je krijgt na elke les een lijst met de geproefde wijnen;
 • Sommelier Luc is onafhankelijk en hoeft geen wijnassortiment te promoten;
 • Interactie en persoonlijke begeleiding, ervaren en leren over wijn.
 • Sommelier Luc is zelfstandig
 • Je krijgt tips en praktische tools mee om wijn & spijscombinatie te maken.

HOE ZIT HET MET DE THEORIE?

Geen zorgen. De cursussen voldoen altijd aan de actuele normen van de SDEN. Zo ben je altijd goed voorbereid op het landelijk examen.

Naast een goed studieboek, krijg je een studiewijzer en toegang tot een E-learning platform. Met daarop onder andere de hand-outs, kaartmateriaal, filmpjes en meer achtergrondinformatie. Het voorbereiden van de lessen doe je thuis. Tijdens de lessen koppelen we de theorie aan de praktijk. En brengen we het geleerde in de praktijk tijdens het proeven. Veel proeven!

WANEER ONTVANG IK DE CURSUSBOEKEN?

Op de eerst cursus les ontvang je jouw benodigde lesmateriaal. Mocht je liever de boeken eerder ontvangen? Dat kan, Stuur een mail: [email protected] maar houd er wel rekening mee dat we verzendkosten in rekening moeten brengen. En studieboeken worden pas uitgereikt na het volledig ontvangen van het cursusgeld.

WAAR WORDEN DE WIJNCURSUSSEN GEGEVEN?

Al onze locaties zijn met zorg gekozen. In principe worden onze wijncursussen gegeven op onze vaste locatie: FIORI – PROEFLOKAAL, Lovense Kanaaldijk 145, 5013 BJ, Tilburg. Zowel met eigen- als openbaar vervoer prima bereikbaar en parkeren kan aan de straat (gratis).

HOE LAAT BEGINT DE WIJNCURSUS EN TOT HOE LAAT DUURT HET?

De wijncursussen starten in principe om 19.30 uur en duren tot 22.30 uur.

Soms kan het ook zijn dat de tijden wat afwijken. De juiste begin- en eindtijden staan op de betreffende cursusinformatie en in de email die je vooraf ontvangt. We vragen je elke les om iets eerder aanwezig te zijn, zodat we op de afgesproken tijd kunnen beginnen. Hou er rekening mee dat de eerste les soms wat uit kan lopen.

GAAN DE WIJNCURSUSSEN ALTIJD VAN START?

Nee, net als bij andere particuliere opleiders gaan niet alle cursussen altijd van start. Ook al doen wij altijd ons uiterste best om een cursus door te laten gaan, kunnen wij dit niet garanderen.

Want of een wijncursus wel of niet doorgaat is o.a. afhankelijk van het aantal deelnemers dat zich voor een specifieke cursus, datum of locatie heeft ingeschreven.

Als een wijncursus mogelijk niet van start gaat, nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Zoals bijvoorbeeld aanschuiven op een andere locatie, of de aanmelding doorschuiven naar een andere datum. Je bepaalt zelf of je dit wel of niet wilt.

HOE KAN IK ME AANMELDEN VOOR DE WIJNCURSUSSEN?

Je kunt je aanmelden op de verschillende cursuspagina’s of via de knop Inschrijven

WANNEER IS MIJN INSCHRIJVING DEFINITIEF?

Jouw inschrijving is definitief wanneer je een schriftelijk- of mondeling akkoord geeft aan Sommelier Luc. Vanaf dit moment gelden de Algemene Voorwaarden, deze worden meegestuurd met jouw inschrijving en zijn tevens terug te vinden op deze website.

Wanneer de betaling niet vóór de start van de eerste les is ontvangen, kan deelname aan de les geweigerd worden. Je bent dan nog wel het cursusgeld verschuldigd, je hebt je immers ingeschreven. Heb je nog vragen hierover? Stuur dan een e-mail naar: [email protected]

IK KAN NIET ALLE LESSEN. WAT NU?

Soms zijn er onverwachte situaties waardoor je een les moet missen. Bijvoorbeeld bij ziekte, onverwachte verplichtingen vanuit het werk of een andere onvoorziene situatie.

Stuur in dat geval een email naar [email protected]

Omdat al het lesmateriaal beschikbaar is via de digitale leeromgeving, kun je dat sowieso inhalen. Daarnaast kan de docent je waar nodig nog bijspijkeren. Het inhalen van de gemiste les, bij een andere groep is alleen mogelijk in overleg. Stuur ook daarvoor een mailtje naar: [email protected]

IK HEB EEN LES GEMIST, KAN IK DIE INHALEN?

Soms komt het voor dat er iets onverwachts gebeurd, waardoor je een les niet kan bijwonen. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent, of je plotseling voor je werk weg moet. In dat geval kun je in overleg de gemiste les bij een andere groep inhalen. Voor de cursus Wijnoorkonde geldt dat je 1 les kunt inhalen, voor de cursus Wijnbrevet zijn dat 2 lessen.

HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

Kijk zelf op de website waar- en wanneer je de gemiste les wilt inhalen. Neem daarna contact met ons op, zodat wij kunnen beoordelen of je bij de door jou gewenste groep kunt inhalen. Zonder bevestiging van onze administratie is het niet mogelijk aan andere lessen deel te nemen, dan die waarvoor je staat ingeschreven.

ZIJN DE KOSTEN VAN EEN WIJNCURSUS FISCAAL AFTREKBAAR?

Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de studiekosten die je maakt verband houden met het verwerven van inkomen. Of dat je met de studie een betere positie kan verwerven binnen het bedrijf waar je werkt. Of als je ondernemer bent. Dan zijn studiekosten zijn 100% aftrekbaar. Aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld de cursuskosten, kosten van (les)materialen die je nodig hebt voor je studie. En in sommige gevallen ook andere kosten.

Of de kosten zakelijk of privé aftrekbaar zijn hangt af van jouw situatie. Ben je ondernemer (eenmanszaak of VOF) dan zijn de kosten 100% aftrekbaar. Voor privépersonen en BV’s gelden andere regels. Dus, als je van plan bent om een wijncursus te doen, ga dan goed na wat de mogelijkheden zijn. Wellicht kun je belastingvoordeel behalen en vallen jouw studiekosten straks lager uit dan je in eerste instantie dacht. Kijk voor de actuele regels rondom aftrek van studiekosten op www.belastingdienst.nl

KAN IK OOK EEN ZAKELIJKE FACTUUR ONTVANGEN?

Natuurlijk! Je ontvangt sowieso altijd een officiële factuur. Tijdens het betaalproces kun je zelf de gewenste bedrijfsgegevens invoeren.

IK KAN TOCH NIET NAAR DE WIJNCURSUS KOMEN. KAN IK NOG ANNULEREN?

Tot één maand voor aanvang van de eerste cursusdag kan kosteloos geannuleerd worden door middel van een schriftelijk bericht. Stuur een mail: [email protected]

Indien wordt geannuleerd binnen één maand voor aanvang van de eerste cursusdag, dan is Sommelier Luc gerechtigd een gedeelte (50%) van het cursusgeld in rekening te brengen. Na aanvang van de cursus is 100% van het cursusgeld verschuldigd.

Je kunt wel tot één dag voor aanvang iemand anders in jouw plaats de wijncursus laten volgen. Ook in dat geval, stuur je een e-mail naar: [email protected]

WAT ZIJN DE ALGEMENE VOORWAARDEN?

De algemene voorwaarden vind je in de voettekst van deze website. Ook stuur ik ze altijd mee bij jouw inschrijving.

WAT GEBEURT ER MET MIJN GEGEVENS?

Ik gebruik jouw naam en e-mailadres alleen voor informatie verstrekking over de workshops of cursussen die je volgt, een nieuwe cursusdata of aanbiedingen te sturen die voor jou relevant zijn.

Mocht je daar geen prijs meer op stellen dan kun je je op elk moment uitschrijven. Ik beloof je plechtig dat ik je niet ga spammen. Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Ik verkoop ze niet door en ik leen ze niet uit (ook niet voor heel even). Sommelierluc.nl zorgt voor een veilige omgeving met een SSL certificaat.

WAT IS EEN SSL CERTIFICAAT?

SSL is een afkorting voor Secure Socket Layer. SSL zijn protocollen voor het creëren van een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Deze verbinding verzekert dat alle gegevens, die tussen de webserver en browser worden verstuurd, geheim blijven voor buitenstaanders en niet gestolen kunnen worden. SSL is een standaard die wordt gebruikt door miljoenen websites voor het beveiligen van online transacties door persoonlijke informatie, zoals creditcard- en adresgegevens, te versleutelen.

WAT BETEKENT SDEN?

De afkorting SDEN staat voor: Stichting Dranken Examens en Normering. Lees er meer over https://www.sden.nl/

MET WELKE METHODE KAN IK BETALEN BIJ SOMMELIER LUC?

iDEAL | IBAN OVERBOEKING

Deze betaalmethode is mogelijk voor iedereen met een Nederlandse bankpas en kaartlezer. Bij deze betaalmethode kunt je direct tijdens het bestelproces de betaling afhandelen met uw eigen bank. Je rekent af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank. Als u telebankiert, kunt u direct gebruik maken van iDEAL, zonder dat u zich daarvoor hoeft aan te melden.

IS JOUW VRAAG NIET BEANTWOORD?

Stuur mij een mail naar [email protected] en binnen 48 uur heb je een reactie. Of neem telefonisch contact met ons op van maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 zijn we bereikbaar op 06-21573154.