Wijn en Spijs: De Basisprincipes van een Perfecte Match

Als sommelier is het voor mij een waar genoegen om jullie te begeleiden in de wereld van wijn en spijs. Het combineren van deze twee is als een dans van smaken op je tong, en ik ga je nu de basisprincipes leren om die perfecte match te bereiken. Laten we van start gaan!

Wijn en Spijs: Hoe werkt het?

Wanneer je een wijn-spijscombinatie maakt, wil je dat beide elementen elkaar aanvullen en versterken. Het doel is om een harmonieuze en heerlijke smaakervaring te creëren. Dat betekent dat je moet kijken naar de eigenschappen van zowel de wijn als het gerecht.

Ken je Wijn

Het begint allemaal met het begrijpen van de wijn die je wilt serveren. Proef de wijn en ontdek de belangrijkste smaakelementen zoals zoetheid, zuurgraad, tannines en body. Is de wijn licht en fris, of vol en krachtig? Deze informatie helpt je om de juiste match te vinden.

Ken je Gerecht

Nu is het tijd om naar het gerecht te kijken. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten en smaken? Is het gerecht licht en verfijnd, of juist kruidig en vol van smaak? Houd ook rekening met de bereidingswijze, want gegrild, gestoofd en gebakken hebben allemaal verschillende invloeden op de smaak.

 

Do’s en Don’ts

Nu we wat meer weten over de wijn en het gerecht, is het tijd voor enkele handige do’s en don’ts:

Min Hoogte: auto
Min Hoogte: auto
Maximale breedte: auto
Maximale breedte: auto

Do’s:

 1. Do kiezen voor complementaire smaken. Combineer bijvoorbeeld een lichte en frisse wijn met een gerecht met delicate smaken, zoals een salade of rauwe visgerecht.
 2. Do experimenteren. Durf met zuren in je gerecht te werken om die wijn en spijs te maken. Zuren kunnen zijn; citrus sap, citrus schil, azijnen, gefermenteerde producten etc.
 3. Do rekening houden met de saus. Vaak is de saus het meest smaakbepalende element van een gerecht. Pas de wijnkeuze aan op de saus voor de beste match.

Don’ts:

 1. Don’t overweldigen. Vermijd een wijn die het gerecht domineert of andersom. Een perfecte combinatie is een samenspel, geen strijd.
 2. Don’t wit hoort bij vis, rood bij vlees. 
 3. Don’t stressen. Het belangrijkste is om te genieten en te ontdekken. Het is een ontdekkingstocht van smaken.
Wijncursus Tilburg

Proef, Experimenteer en Geniet!

Het combineren van wijn en spijs is een avontuur dat je smaakpapillen zal prikkelen. Probeer nieuwe combinaties uit, wees niet bang om te experimenteren en bovenal. De wereld van wijn en spijs is oneindig en er valt zoveel te ontdekken. Wil je graag nog meer te weten komen over hoe je thuis die perfect Wijn en Spijs kan maken? Check onze verschillende masterclass over wijn en spijs. Maar natuurlijk ook onze diverse wijncursussen waar we elke avond Wijn en Spijs maken en behandelen.

 

 • Wijnbrevet Wijncursus SDEN3

  Wijnbrevet Wijncursus Tilburg

  595.00
 • Wijnoorkonde cursus SDEN 2

  Wijncursus Wijnoorkonde Tilburg

  395.00
 • Wijnvignet cursus SDEN 1

  Wijncursus Wijnvignet

  189.00
 • Examentraining – Wijnbrevet SDEN3

  Examentraining – Wijnbrevet SDEN3

  9.00
  Bestel nu

Denken in Smaak!

Klinkt logisch maar om goed Wijn en Spijs te maken moet je denken in smaakintensiteit en smaakprofielen van zowel het gerecht als de wijn. Dit betekend dat je meer achtergrond informatie moet hebben hoe de wijn is gemaakt en hoe wordt het gerecht bereid. Zonder deze kennis raak je snel verdwaald in alle opties en mogelijkheden.

Wil jij daar de eerste stap in zetten naar het denken in smaak zoals sommeliers al jaren toepassen in sterrenzaken? De Masterclass Techniek van Proeven geeft je op een leuke en laag drempelend manier tools en hand-outs om thuis ook toe te kunnen inzetten!

Wijnproeverij

Masterclass – Techniek van Wijnproeven

Kaas en Wijnproeverij

Masterclass – Kaas en Wijn