WEINGUT ARTNER 

Carnuntum, Oostenrijk

Oostenrijk, bekend om zijn pittoreske landschappen, rijke cultuur en natuurlijk zijn wijn, heeft een wijnbouwtraditie die eeuwen teruggaat. Oostenrijkse wijnen staan vooral bekend om hun kwaliteit, diversiteit en unieke karakter. Van frisse, levendige witte wijnen zoals Grüner Veltliner tot elegante rode wijnen zoals Blaufränkisch. Oostenrijk biedt een breed scala aan wijnen die wijnliefhebbers over de hele wereld bekoren.

Wijnschandaal jaren 80

In de jaren 80 werd de Oostenrijkse wijnindustrie opgeschrikt door een schandaal dat wereldwijde aandacht trok. Enkele wijnproducenten werden betrapt op het toevoegen van Ethyleenglycol is een kleur- en geurloze vloeistof met een aangename zoete smaak (hoofdbestanddeel van antivries) aan hun wijnen om de zoetheid en de body van de wijn kunstmatig te verhogen. Ethyleenglycol is een kleur- en geurloze vloeistof met een aangename zoete smaak.

Dit schandaal had een enorme impact op de reputatie van Oostenrijkse wijn. Als gevolg hiervan hebben de Oostenrijkse autoriteiten strenge regels en controles ingevoerd om de kwaliteit en authenticiteit van hun wijnen te garanderen. Deze gebeurtenis leidde tot een renaissance in de Oostenrijkse wijnbouw, met een hernieuwde focus op kwaliteit en natuurlijkheid.

 

Over Weingut Artner

Weingut Artner is een familiebedrijf met wortels die teruggaan tot het jaar 1650. Gelegen in het hart van het wijnbouwgebied Carnuntum, tussen Wenen en Bratislava, heeft de familie Artner de overgang gemaakt van een gemengd landbouwbedrijf naar een gespecialiseerde wijnmakerij in de jaren 80. Deze stap markeert hun toewijding aan het produceren van wijnen die zowel authentiek als karaktervol zijn, met respect voor de rijke tradities van hun voorouders.

 

Oostenrijkse Wijn en de Streek Carnuntum

Carnuntum, gelegen ten oosten van Wenen en ten zuiden van de Donau, biedt ideale omstandigheden voor wijnbouw dankzij de unieke combinatie van klimaat en bodem. Omdat het gebied profiteert van een continentaal-pannonisch klimaat met warme zomers en koude winters, terwijl de nabijheid van de Donau een verkoelend effect heeft. De bodems variëren van krachtige löss tot kalkrijke bodems, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepgang van de wijnen uit deze regio. Maar nog belangrijker, deze factoren maken Carnuntum tot een bijzondere plek voor de productie van wijnen met een duidelijke terroir expressie.

Weingut Artner

Hoe Werkt de Oostenrijkse Wijnwetgeving?

De Oostenrijkse wijnwetgeving is een van de strengste ter wereld, een direct gevolg van het wijnschandaal uit de jaren 80. Deze wetgeving omvat strenge kwaliteitscontroles en classificatiesystemen om de kwaliteit en authenticiteit van Oostenrijkse wijnen te waarborgen. Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus, van tafelwijn tot kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming (g.U.). En zelfs strengere classificaties voor wijnen uit specifieke regio’s. Producenten moeten voldoen aan strikte richtlijnen met betrekking tot druivenrassen, opbrengst, vinificatieprocessen en etikettering om deze classificaties te bereiken.

De implementatie van deze wetgeving heeft de Oostenrijkse wijnindustrie getransformeerd. Omdat producenten focussen, meer dan ooit op kwaliteit, duurzaamheid en het uitdrukken van het unieke karakter van hun terroir. Als positief gevolg heeft dit nu geleid tot een heropleving van de internationale reputatie van Oostenrijkse wijn. En een toename van de interesse en waardering voor Oostenrijkse wijnen wereldwijd.

Bij Weingut Artner werken ze volgens de strikte regels en classificatiesystemen om de kwaliteit en authenticiteit van hun wijnen te waarborgen.

Geselecteerde Wijnen

Artner Spazierer Aspergewijn

Artner – Spazierer
– Aspergewijn 2024 –

Artner MASSIVE A. [WEISS]

Artner – Chardonnay Massive a. [Weiß]

Artner - Blaufränkisch Selektion

Artner – Zweigelt Klassik

Artner - Blaufränkisch Ried Kirchweingarten

Artner – Blaufränkisch Ried Kirchweingarten

Artner - Amarok

Artner – Amarok

Artner - Blaufränkisch Selektion

Artner – Blaufränkisch Selektion